STUDENT BIJBAAN EN WERKEN BIJ GROEN LICHT

Werk samen met studenten van alle studierichtingen

Veel gestelde vragen

Hoe kan ik me inschrijven?

Dit kun je doen via het inschrijfformulier. Je gegevens worden uiteraard AVG-proof behandeld en je krijgt binnen 3 werkdagen een welkomstmail met alle informatie.

Hoe vaak krijg ik een wervingsmail met onderzoeken?

Dat kan erg wisselend zijn per periode van het jaar, maar vooral ook per regio. We proberen het te beperken tot 1 mail per week, maar in drukke periodes kan het soms iets meer zijn en het kan soms ook een tijdje stil liggen (i.v.m. vakanties of omdat we in jouw regio op dat moment geen projecten hebben).

Waarom verschilt het werk per regio?

Om reistijd (en –kosten) te besparen werken we zoveel mogelijk met studenten uit de regio waar het onderzoek uitgevoerd wordt. Het kan daarom zo zijn dat bijvoorbeeld een student uit Utrecht andere projecten in zijn/haar mail krijgt dan een student uit Rotterdam.

Kan ik me voor meerdere regio’s aanmelden?

Ja, bij het inschrijfformulier heb je de mogelijkheid om een 2e woonplaats in te vullen (dit kan bijvoorbeeld de plaats van je ouderlijk huis zijn, of juist je studiestad, of een plaats waar je om een andere reden vaak komt). Uiteraard kun je een wijziging altijd via mail, telefonisch of WhatsApp doorgeven.

Hoe vaak moet ik meewerken aan een onderzoek?

Er is geen verplichting om een minimaal aantal keer voor ons te werken.

Hoe meld ik me aan voor een onderzoek?

Dit doe je door een mailtje te sturen (reply op de wervingsmail) waarin je aangeeft welke werkperiode(n) je graag zou willen werken. Het mag natuurlijk ook telefonisch of via WhatsApp, maar onze voorkeur gaat uit naar email.

Werk ik altijd met iemand samen?

Niet altijd, maar vaak wel. Het is afhankelijk van het onderzoek. Je kunt je altijd samen met een medestudent of vriend(in) aanmelden voor een onderzoek. Geef dat dan even aan in je mail en dan proberen we daar zo goed mogelijk mee rekening te houden.

Aan welke type onderzoeken kan ik meedoen?

In principe kun je je aanmelden voor alle onderzoeken waar je een mail over ontvangt. Het is voor sommige onderzoeken wellicht af te raden om aan mee te werken. Bijvoorbeeld bij een parkeeronderzoek fiets je veel rond en is het niet prettig als je een blessure hebt. Of bij een kentekenonderzoek is het belangrijk dat je geen last hebt van dyslexie.

Wat zijn de werktijden en/of werkdagen?

Dat verschilt per onderzoek, maar staat altijd vermeld in de wervingsmail. De onderzoeken kunnen overdag, ’s nachts, in het weekend of zelfs op feestdagen zijn. Soms ben je maar 1 uur aan het werk, maar soms de hele dag. De meest voorkomende dagen zijn dinsdag, donderdag en zaterdag.

Hoe hoog is de vergoeding?

De vergoeding voor het project is altijd vooraf bekend in het eerste mailtje. De hoogte van de vergoeding is vooral afhankelijk van de lengte van de werkperiode en de locatie (en dus de benodigde reistijd). Ook de reiskosten en bijvoorbeeld de huur van een OV-fiets worden door ons vergoed. Als een werkperiode onverhoopt uitloopt, compenseren we dat natuurlijk. Je vergoeding ontvang je altijd binnen 3 weken na afloop van het project.

Worden mijn reiskosten vergoed?

Ja, die worden vergoed, ervan uitgaande dat je kunt vertrekken vanuit de bij ons bekende woonplaats(en). Je kunt bijvoorbeeld je treinkaartje declareren door een kopie/screenshot van je reishistorie naar ons door te mailen. Indien je per (eigen) auto kunt reizen, geef dit liefst van te voren aan (bij je aanmelding voor het onderzoek). Die reiskosten worden dan volgens de wettelijke € 0,19 per km. vergoed.

Hoe kan ik een wijziging van bijvoorbeeld mijn adres of telefoonnummer doorgeven?

Dat kan (bij voorkeur) via mail, maar natuurlijk ook telefonisch of via WhatsApp.

Ik beschik over een auto, kan ik daar gebruik van maken tijdens een onderzoek?

Vaak wel, maar het is belangrijk om dit bij je aanmelding voor een onderzoek direct aan te geven, zodat we kunnen aangeven wat de mogelijkheden zijn en er mee rekening kunnen houden. Bij sommige onderzoeken is het namelijk handig om juist per fiets te komen of bijvoorbeeld bij grote onderzoeken is het vervoer al door ons geregeld met busjes.

Ik sta ingepland voor een onderzoek, maar kan onverwachts (bijvoorbeeld door ziekte of een calamiteit) toch niet werken, hoe geef ik dit door?

Geef altijd zo snel mogelijk aan ons door als je (onverwachts) toch niet meer kunt werken. Dat kan per mail, telefonisch of via WhatsApp. Bij een afmelding korter dan 24 uur voor het onderzoek heeft het sterk onze voorkeur dat je belt, zodat je zeker weet dat de afmelding bekend is bij ons en we z.s.m. een vervanger kunnen oproepen. Als de telefoon (buiten kantoortijden) niet wordt opgenomen, laat dan via WhatsApp weten dat je niet kunt werken. Het wordt gewaardeerd als je zelf iemand weet die jou kan vervangen. Als je zijn/haar naam, telefoonnummer en e-mailadres kunt doorgeven, zorgen wij voor de rest.

Hoe kan ik me uitschrijven/afmelden voor de mailing?

Dit kun je doen via onze website (klik hier voor het Uitschrijfformulier). Je kunt ook een mail sturen waarin je aangeeft uitgeschreven te willen worden.

Uitschrijven

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.