Veldwerk

Maak kennis met de kracht van onze mobiele eenheid

Sterk in veldwerk

Groen Licht is topspecialist als dataverzamelaar. Dat durven we zo onomwonden te stellen. Geen onderzoek is ons te klein of te groot. En omdat onze verkeerskundigen continu meedenken en -kijken weet u als opdrachtgever zeker dat het verkeersonderzoek de informatie oplevert waar u behoefte aan heeft.

Door onze studentenpools (HBO en WO) in onder meer Maastricht, Tilburg, Utrecht, Rotterdam en Leiden kunnen wij doorlopend en flexibel studenten inzetten om te tellen, te meten of te enquêteren. Waar en wanneer, het maakt eigenlijk niet uit.

Onze veldwerkmedewerkers zijn meesters in het organiseren, plannen en het geven van instructie. Tijdens de uitvoering van het veldwerk houden zij nauwgezet toezicht en grijpen in als bijsturing nodig is.

Autoparkeren

Vrachtautoparkeren

Fietsparkeren

Parkeeronderzoek

In de voorbereiding schuilt de meester

Autoparkeren

Parkeeronderzoek heeft bijna altijd betrekking op de verhouding tussen het aantal geparkeerde auto's en de parkeercapaciteit, oftewel tussen vraag en aanbod. Het in beeld brengen van de parkeercapaciteit maakt daarom standaard onderdeel uit van elk parkeeronderzoek. Daarbij gaat Groen Licht uiterst gedetailleerd te werk, mede omdat deze informatie belangrijk is om ervoor te zorgen dat de metingen die volgen feilloos verlopen.

De parkeerdata kan op drie manieren worden verzameld:

 • Parkeertelling.
 • Registratie van kentekens.
 • Registratie betalingsgraad.

Registratie van kentekens leidt afhankelijk van de opzet van het onderzoek tot informatie over de parkeerduur, de turn over, de actuele parkeervraag en het parkeermotief (wonen, werk/studie en bezoek). Door ons verzamelde parkeergegevens ontsluiten wij voor u op www.parkeerinzicht.nl. Met behulp van deze gratis site maakt u zelf de selecties waarvan u de resultaten wilt zien.

Vrachtautoparkeren

Op bedrijventerreinen kunnen geparkeerde vrachtauto's op de openbare weg zorgen voor overlast en onveilige situaties. Wist u dat periodieke vrachtparkeermetingen veel inzicht kunnen geven in de locaties en aard van de problematiek? Met de uitkomsten kunt u geheid op weg naar een oplossing.
 
Bij vrachtparkeermetingen wordt heel gedetailleerd ieder geparkeerd voertuig geregistreerd:
 

 • Locatie (GPS-coördinaten en straatnaam).
 • Type truck (losse trekker, trekker/oplegger, vrachtautocombi, enkele vrachtauto, aanhanger, etc.).
 • Parkeersituatie (in vak, op rijbaan, in berm, voor uitrit, etc.).
 • Aanwezigheid van de chauffeur bij de truck.
 • Land van herkomst.
 • Bedrijfsnaam vervoerder.
 • Aanwezigheid gevaarlijke stoffen (GEVI/VN).

Fietsparkeren

Naarmate er meer wordt gefietst, vraagt ook de gestalde fiets meer aandacht. Denk bijvoorbeeld aan de situatie bij trein- en metrostations en in winkelgebieden.

Net als bij het autoparkeren, start een fietsparkeeronderzoek met het in beeld brengen van de capaciteit, in dit geval de stallingscapaciteit: waar zijn voorzieningen aanwezig en hoeveel fietsen kunnen daarin gestald worden?

Afhankelijk van de informatiebehoefte zijn drie onderzoekstechnieken beschikbaar:
 

 • Fietstelling: aantal gestalde fietsen in stallingen en daarbuiten.
 • Telling buitenmodelfietsen volgens CROW-model
 • Spaakregistratie: fietsparkeerduur en weesfietsen.

Alle methoden om het verkeer in beeld te brengen bieden wij aan

Groen Licht Veldwerk - Verkeersonderzoek - auto's verkeerstelling

Tellingen & snelheidsmetingen

Verkeerstellingen zijn er in alle soorten en maten. Het type telling en de onderzoeksperiode bepalen wat de slimste methode van onderzoek is.

Meestal is het werken met werkstudenten het goedkoopst, mits een onderzoek niet te veel dagen beslaat en er een veilige plek is waar de studenten kunnen staan. Groen Licht beschikt in eigen beheer over camera’s en telslangen voor kruispunt- en doorsnedetellingen. Ook beschikken wij over wegkantradars en een lasergun om snelheidsmetingen te houden.

Groen Licht Veldwerk - Verkeersonderzoek - kenteken onderzoek

Kentekenonderzoek

Wegen worden soms zwaarder belast dan u wenselijk vindt. Om na te kunnen gaan of herrouting van het autoverkeer zinvol en mogelijk is, heeft u behoefte aan inzicht in de hoeveelheid verkeer, de samenstelling ervan (doorgaand of bestemmingsverkeer) en de gereden routes.

Met een kentekenonderzoek, waarbij op strategische punten kentekens worden geregistreerd, kunt u alle relevante informatie in beeld brengen.

Het uitvoeren van een kentekenonderzoek luistert bijzonder nauw. Voor betrouwbare resultaten is het belangrijk dat op alle meetpunten dezelfde registratiekwaliteit wordt gehaald. En dat vergt voorbereiding! Of inzet van werkstudenten wel of niet de juiste kwaliteit biedt is vooral afhankelijk van de verkeersintensiteit en de rijsnelheid; is een van beiden (of beiden) te hoog, dan is het beter om camera's met kentekenherkenning in te zetten.

Groen Licht Veldwerk - Verkeersonderzoek - enquête

Enquête

Profielkenmerken en meningen kunnen we niet aan het gezicht van mensen aflezen. Denk aan de leeftijd, het reismotief, gemaakte overstappen en de mening over tal van kwaliteitsaspecten.

Wist u dat Groen Licht ook stated choice onderzoek (voorgenomen keuzegedrag) uitvoert? Dat is een onderzoekstechniek die erg interessant is om beleidsopties te verkennen. U ziet in een oogopslag hoe de mobilisten op de verschillende opties reageren.

Het opstellen van vragenlijsten luistert kritisch en wordt verzorgd door onze verkeerskundigen die daar veel ervaring mee hebben.

Groen Licht werkt bij de uitvoering van het veldwerk met HBO en WO studenten.

Wij zijn continu op zoek naar serieuze studenten die willen bijverdienen op de momenten dat hun studierooster dat toe laat.